Ženska pamet i muški mozak…

0
163

Gramatički, pamet je reč ženskog roda. Ali, pamet je i univerzalni pojam za inteligenciju, umnost, promišljenost, trezvenost, visprenost, inovativnost, oštroumnost. Ona ukazuje na znanje, mudrost, logiku, razum, racionalnost i u suprotnosti je s emocijama. Vezuje se za isključivo za čoveka i njegovu svest. Zato se ja, kao osvešćen čovek, pitam, kako je došlo do podele na žensku pamet i muški mozak? Da li to znači da žene imaju posebnu pamet bez mozga, ili da muškarci imaju mozak koji je sam po sebi pametan? Da li tom različitošću pobijamo obe teorije o nastanku čoveka? Versku kojom je Eva nastala od Adamovog rebra, i naučnu po kojoj je čovek nastao od majmuna. Poreklo im je od iste materije, bogom dane ili naukom objašnjene.
Nisam baš preterano razmišljala o toj podeli, valjda mi moj ženski mozak ne daje mnogo prostora za razmišljanje o tako ozbiljnim temama. Ali, često čujem rečenicu: “Ma , ona ima žensku pamet“, pa je sasvim prirodno promišljanje u čemu je tajna te pameti. Primećujem i ja da postoji neka razlika. Jasno mi je da drugačije reagujemo na iste događaje, emocije i nagoni su nam različito raspoređene, potrebe su nam „posebne“. Nije mi jasno zašto se taj pojam ženske pameti koristi u negativnom kontekstu, kao sinonim za glupost, intelektualnu ograničenost i blagi poremećaj u razmišljanju. Priznajem da moja svest nije uvek na visokom nivou, emocije često ometaju razumne odluke, ali to nikako nije zbog ženske pameti, iako sam žena.
Moj prijatelj iz detinjstva, sa muškim mozgom, pokazuje veliku sličnost sa mnom, u reakcijama, emocijama, stavovima, potrebama… Voli iskreno, nije nepoverljiv, reaguje brzopleto i emotivno, brižan je i pažljiv. Ima porodicu, nije „papučar“, nije ni ženskaroš. Čovek na mestu! Možda on nema muški mozak, ili je došlo do nekih mutacija, ali moja ženska pamet se sa njegovim mozgom potpuno razume. To ne znači da nema razlike. On ide sa ekipom na pivo u lokalni kafić, ja biram da popijem kafu sa drugaricama u nekom prijatnom kafeu sa lepim enterijerom. Rustika, cveće na stolovima u malim koficama kupljenim kod Kineza, boje žive ili svedene, čiste čaše bez otisaka karmina, prijatna muzika i estetika. Moj drug iz detinjstva letuje sa porodicom u Grčkoj u iznajmljenom apartmanu, njegova žena sprema hranu koju deca i muž vole. Kolima obilaze mesta u blizini, menjaju plaže i uveče obavezno jedu giros. Ja ne volim da kuvam na moru i mrzi me da menjam plaže. Volim ustaljenost i komfor. Njegova supruga, koja ima žensku pamet, voli mog druga i srećna je što oboje uživaju u traženju malih uvala sa prostranim peskovitim plažama. Ne smeta joj pretrpan auto sa biciklima na krovu. Uživa u vožnji po ostrvu, ima kondiciju kao moj drug.
Vidite, da je moj muž kao moj najbolji drug, ja se sa njim uopšte ne bih slagala. Ne volim sportske aktivnosti, nemam kondiciju, ne podnosim pretrpane automobile, sa bačenim smotuljcima od omota čokolade. Prija mi red, složene stvari, hotelski obroci sa švedskim stolom, sređena soba kada se u podne vratim sa plaže i mirno proticanje vremena. Dosadno i bez akcije. Volim da gledam romantične filmove koji su uzrok značajne količine suza, ponekad plačem samo da isteram muku iz sebe koja me pritiska potmulo i bolno. Moj drug ne plače, on muku izbaci na severnoj tribini zvezdinog stadiona ili na pecanju pored Tise. Dovoljno se poznajemo da iskreno pričamo o svemu, ali ne rešavamo se muke isto. Da li je to zbog muškog mozga i ženske pameti, ne znam.
Znam da podela pameti i mozga po polovima, nije prihvatljiva. Razlika je u našim karakterima, osećajnosti, intelektu, ukusu, stavu, vaspitanju, i potrebama koje proizilaze iz toga. Razlikuju se ljudska bića, kao jedinke, a njihovi odnosi nisu isti u prijateljstvu, vezi, braku… Ono što prihvatamo u drugarskoj relaciji, često je neprihvatljivo u emotivnoj vezi. A, to nije zbog ženske pameti i muškog mozga, koji je po narodnoj tradiciji „razvijeniji“. Žene su prirodno komplikovane, sklone imaginaciji, često impulsivne i nestrpljive. Analiza i detaljisanje im uskraćuju vreme potrebno za opuštanje, čine ih nervoznim, pa se često sapliću o sopstvenu prepreku, nesvesne da su je same sebi postavile. Nametnuto im je da istaknu sve druge organe zanemarujući najvažniji, naučene su da je tako lakše i sigurnije živeti. Ja ne znam zašto, ali nikako da naučim ta pravila koja se prenose sa majke na ćerku, sa bake na unuku… Meni niko nije preneo tu svetu tajnu ženske moći, koja nema ama baš nikakve veze sa umom. Ne verujem ni u te teorije podele, iako se često uverim da nešto ima u tome… Možda je to zato što sam žena. Mozak, nekako po pravilu pripada muškarcima, a ženama pamet bez mozga.