Savjet

0
49

– Drago moje dijete, istinska ljubav mora u svojoj osnovi imati prijateljstvo inače će se kad-tad pretvoriti ili u mržnju ili u nesnošljivu naviku a posljedice toga su gotovo pa iste. Prijateljstvo se može pretvoriti u ljubav, a obrnuto se skoro nikad ne događa. Ljubav bez prijateljstva je kao vatra bez čvrstog goriva. Može se razplamsati iz najmanjeg komadića papira, ali ako je stalno ne spotičeš novim količinama goriva brzo će se ugasiti i pretvoriti u običnu gomilicu pepela. Strastvena ljubav, ako nije poduprta poštovanjem koje samo iskreno prijateljstvo može stvoriti, je upravo takva. Reci ti meni da li bi mu povjerila na čuvanje ono što smatraš najvrijednijim?
Azra se zamisli stidljivo gledajući u zemlju. U glavi joj ponovo bljesnu scena u kojoj joj Alija, snebivajući se, prekriva obnažene grudi svojom košuljom dok mu se drugari grohotom cerekaju. To joj izmami jedva vidljiv smiješak.
– Mislim da bih! Da, povjerila bih mu! – prošaputa jedva čujno.
– Onda poslušaj oca! Ti sada prema njemu osjećaš samo simpatiju i drag ti je, ali mu vjeruješ. Ako je to povjerenje iskreno i s tvoje i s njegove strane manje ćeš pogriješiti prihvatajući njegovu ponudu, nego ako budeš čekala one vaše “leptiriće u trbuhu”. Naši stari su uvijek govorili “udaj se za onoga ili onu, za koga si sigurna da te voli i poštuje, a ne za onoga u koga si ti zaljubljena”. To nije rečeno bez razloga. Naravno, niko vam ne može garantovati sreću, ona je mala i neupadljiva, krije se tamo gdje je najmanje očekuješ i valja se dobro potruditi da bi se prepoznala. Ali tvoj ti babo kaže, Alija je dobar momak, pošten i vrijedan, siguran sam da će ti biti dobar muž koga ćeš vremenom zavoljeti! Pa ipak ja te neću prisiljavati, razmisli dobro i onda odluči.
Rekavši to Osman pomilova kćerku po kosi, kratko zadrža ruku na njenom tjemenu a onda se naglo okrenu i žurno udalji u pravcu obora za konje. Nije želio pokazati koliko mu je teško prihvatiti činjenicu da je došlo vrijeme da ga njegova najmlađa kćerka i miljenica, njegova Sultanija, napusti. Rukavom obrisa upornu suzu koja se poput dosadne muhe zainatila izaći van i nestade iz Azrinog vidokruga.

(Odlomak iz romana “Sultanija”)