O UGROŽENOSTI (kontra stav)

0
143

Moja reakcija na tekst Miljenka Jergovića: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod


Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije! Svakom normalnom čovjeku. Čovjeku koji nije licemjeran u toj mjeri da na sve gleda dvostrukim aršinima (ono što vrijedi za mene, ne vrijedi za tebe). Ono što važi za Hrvatsku (Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru…Tunguziju) moralo bi da važi i za Bosnu i Hercegovinu. Zar ne bi trebalo biti tako Jergoviću? Zato, ne možeš nam “trljati nos” o ugroženosti Hrvata u BiH podsjećanjem na odluke ZAVNOBIH-a, dok istovremeno sjediš u Zagrebu, i pušeš u istu tikvu sa onima koji su vrlo jednostavno i bez pardona poništili odluke ZAVNOH-a i dotad konstitutivne Srbe proglasili nacionalnom manjinom.
Bosna i Hercegovina je Jergoviću, onih koji je smatraju svojom domovinom/otadžbinom, koji su za nju ginuli u ovom posljednjem ratu (a ne za neke druge dijelove bivše Juge)!!! Ona je onih koji glavnim gradom osjećaju Sarajevo a ne Zagreb, Beograd ili Brisel! Ona je onih koji igraju za njenu reprezentaciju, a ne onih koji je koriste samo kao azil kad naprave neko kriminalno djelo a inače, sav svoj kreativni potencijal daju ili su davali nekoj “drugoj domovini”. Floskulu, Jergoviću, “ni srpska ni hrvatska ni muslimanska” (takoreći NIČIJA) su skovali oni koji su već tad planirali da je podijele kad se budu “svodili računi” (tako se pokazalo na kraju naše bratstvo-jedinstvo-juće utopije). Bosna i Hercegovina je BOSANSKA Jergoviću, tj. onih Bošnjaka, Srba, Hrvata i OSTALIH, koji je vole i doživljavaju svojom.
Prema tome, Jergoviću, niko Hrvate ne diskriminira niti tjera iz Bosne. Oni koji se razmeću takvim tezama, čine to sami, svojim odnosom prema njoj i prema onima s kojima bi trebali dijeliti zajedničku sudbinu.