NA MLAĐIMA SVIJET OSTAJE

0
171

Prava tragedija je u tome da su, zbog svoje nesposobnosti, voluntarističkog pristupa, korupcije i egoizma, te nekritičkog prihvatanja zapadno-evropskih standarda, stvorili obrazovanje (vaspitanje se izgubilo) kojim se u potpunosti promijenio vrijednosni sistem i sve ono što se nekada smatralo dobrom praksom prosto je izbačeno i proglašeno prevaziđenim…


U vrijeme socijalizma, preciznije u vrijeme dok je maršal Tito još bio živ, iskovala se jedna deviza, geslo, parola… Ne smijem sa sigurnoću tvrditi, ali mislim da je njen tvorac upravo bio Josip Broz, a da je nastala za vrijeme studentskih previranja 1968.godine. Ta parola je: “NAROD KOJI IMA OVAKVU OMLADINU NE TREBA DA BRINE ZA SVOJU BUDUĆNOST!?”. Kovanica je ubrzo postala toliko popularna da ju je koristio svaki partijski fićfirić koji je namjeravao napredovati u karijeri (bilo političkoj ili onoj profesionalnoj), dodvoravajući se tako potencijalno ogromnoj glasačkoj mašineriji. U svemu tome ne bi bilo ništa posebno (nije ni prva ni zadnja parola koja se zloupotrbljava(la) iz sličnih pobuda) da se ne radi o notornoj besmislici pa ako hoćete i bezočnoj laži! ! Naime, kad se ta i takva “omladina” trebala zaista dokazati i opravdati pohvale voljenog vođe, pokazalo se o kakvoj se strašnoj zabludi radi. Čim je preuzeta odgovornost za dalje vođenje države, na vidjelo je izašla sva tragedija sistema koji ju je vaspitao i stvorio, jer se ta “omladina” pokazala katastrofalnim nasljednikom. Em su raskućili i razrušili sve ono što im je ostavljeno u nasljedstvo, a što su njihovi prethodnici godinama pa i vijekovima naporno gradili, em su to učinili na najgori mogući način, krvavim ratom sa elementima genocida što nije zabilježeno u Evropi od drugog svjetskog rata.

No, to nije ono najgore što su učinili i još čine!?

Prava tragedija je u tome da su, zbog svoje nesposobnosti, voluntarističkog pristupa, korupcije i egoizma, te nekritičkog prihvatanja zapadno-evropskih standarda, stvorili obrazovanje (vaspitanje se izgubilo) kojim se u potpunosti promijenio vrijednosni sistem i sve ono što se nekada smatralo dobrom praksom prosto je izbačeno i proglašeno prevaziđenim. To, kao i duboko ukorjenjena korupcija su za rezultat proizvele sistem kojim se stvaraju profesionalci i specijalisti raznih profila, a koji su u suštini nepismeni i skoro pa lišeni humanih nazora. Tako imamo doktore nauka čije tekstove jedva i oni sami razumiju; inžinjere koji, istina, umiju načiniti projekat ali ga nikome ne umiju objasniti; ljekare koji se više bave politikom (jer je to puno isplativije) nego svojom strukom, itd… Pravih intelektualaca je sve manje jer se intelektualac ne postaje svršenim fakultetom i diplomom, nego stalnim čitanjem i samoobrazovanjem, a to danas skoro nikoga ne zanima.

Gubljenje vaspitne funkcije u sistemu obrazovanja stvara nove naraštaje koji ne respektuju ništa i nikoga. Nemaju od koga to da nauče jer su roditelji zauzeti borbom za preživljavanje (ili težnjom za što većim sticanjem materijalnog bogatstva) u ovom  surovom svijetu liberalnog kapitalizma i tzv. globalizacije (usudio bih se reći da se radi o dosad najnehumanijem njegovom obliku). Zato je danas omladina prepuštena raznim Pinkovima, žutoj štampi i još “žućim” internet portalima, socijalnim mrežama i drugim, uglavnom digitalnim vidovima međusobne komunikacije. Kao rezultat stvara se dehumanizirano stvorenje otuđeno od sopstvenog bića, u velikoj mjeri androizirano i kao takvo podložno daljoj manipulaciji.

ZATO, KAD KAD SE POZIVATE NA OMLADINU, DOBRO RAZMISLITE KAKVA JE ONA ZAISTA, ZA ŠTA JE OSPOSOBLJENA, KAKO JE I ČEMU UČITE, TE KAKAV JE TO SVIJET KOJI JOJ OSTAVLJATE U AMANET. I NAJVAŽNIJE… GDJE SMO U SVEMU TOME MI I NAŠA ODGOVORNOST!?