Hedonizam

je filozofija koja čini osnov moga bivstvovanja. Ne po svaku cijenu, ali uglavnom uživanje u svakom mogućem trenutku života je ono čemu težim i čemu podređujem svoje svakodnevne aktivnosti.

Prirodne ljepote

Kineska poslovica kaže da "Tekuća voda probleme odnosi a plamen ih sagori". Pogled na bistru, smaragdno-zelenu ili tirkizno-plavu vodu naših rijeka-ljepotica, poput Une ili Neretve, čini da sve one frustracije u čovjeku, nagomilavane danima, mjesecima, pa i godinama, na čudesan način nestaju i oslobađaju prostor u ljudskoj duši za sve drugo što ga može oplemeniti i učiniti boljim (isto vrijedi za planine, jezera, more...)

Žena

Žena je moja opsesija i za mene oduvijek bila izvor inspiracije. U njoj sam istovremeno gledao Afroditu i Atinu, Veneru i Minervu. Gajim duboko poštovanje prema tom krhkom biću, koje je, po mom dubokom uvjerenju, stvoreno da muškarcu da životni smisao, da nadopuni njegovu nesavršenost, da oplemeni njegovu sirovost, da svojom nježnošću ublaži njegovu grubost i na kraju, da svojom ljubavlju i zivotnom snagom obezbjedi opstanak ljudskog roda. Ono što ne podnosim je trend da se od nje silom načini muškarac, odnosno, pod izgovorom borbe za ravnopravnost da se "ubije" njena suština i uloga koju joj je namjenjena od postanka čovjeka. Ravnopravnost spolova se ne ogleda u tome da se uklone spolna obilježja u međusobnoj komunikaciji, odnosno da jedni druge prestanemo tretirati kao čulna bića. Tretiranje muškog primitivizma, agresivnosti, bezobrazluka i drugih vidova ispoljavanja "tamne strane" ljudske psihe (danas se to moderno zove "seksizam") kao alibija za "ubijanje" sopstvenog libida i stvaranja jedne vrste "Sindroma Amazonke", neće donijeti ništa osim činjenice (iskreno se nadam da do toga neće doći) da se "tako stvoreno biće" ni po čemu neće razlikovati od androida. Ne bih volio živjeti u svijetu u kome će se svaki kompliment upućen ženi tretirati kao atak na njenu osobnost a svaka naznaka seksualnih pretenzija kao mobing ili čak silovanje. Onoga momenta kada (i ako) se to desi, nestaće i civilizacije, bar u obliku kako je znamo i kako je ona definirana od početka historije.

Putovanja

U skladu sa mojim prethodno navedenim afinitetima i sklonostima, putovanja se nameću kao vrlo važan segment životnih aktivnosti koji će mi pružiti priliku da pokušam ostvariti navedeno.

Hobiji kao desert hedonizma

FOTOGRAFIJA (i video) su logičan slijed kojim se omogućava da se trenuci uživanja na određeni način sačuvaju i zapamte da bi se s vremena na vrijeme evocirali, ali isto tako pokazali drugima, jer pokloniti dio svojih užitaka takođe čovjeka čini sretnim. KNJIGA je najbolji čovjekov prijatelj koji sve trenutke o kojima ovdje govorimo značajno oplemenjuje i višestruko uvećava osjećaj doživljenog. Pročitana knjiga je kao oaza u pustinji neznanja, a napisana??? NAPISANA KNJIGA JE TREĆI OSNOVNI POSTULAT O ISPUNJENOJ SVRSI ŽIVOTA ako je suditi prema kineskoj mudrosti po kojoj je "svaki čovjek ispunio svoju svrhu boravka na ovom svijetu ako je: 1. Rodio dijete, 2. Posadio drvo i 3. Napisao knjigu".
I, ja napisah knjigu...