Nag naspram krajnje istine, nag naspram sebe samog

0
46

„Sve što je izvan osrednjeg života, bilo to materijalno ili duševno, izranja između svetova i briše davno zacrtana pravila života“, jasna je poruka autora. Dok sam iščitavala redove, na trenutak, prožimalo me je osećanje ljupkosti. Poput ljubičica, čednih i skrivenih, razasutih po prostranoj livadi Šefkijine knjige, žubori bistra bezbrižna iskrenost i veselost, odzvanjajući ispred sivih stena minulih događaja. Čini vam se da vas autor iz priče u priču vodi sigurnom stazom lepote, detinjstva sećanja, taman se uživite u slikoviti pejzaž prošlosti, ponovo oživljene, a onda sve surovo preseče pričom o Poznaniku. Tu leži piščeva snaga – moć da reže dušom.

Izbor je na vama, dragi čitaoci: želite li mirnu luku ili uzburkano more? U oba slučaja, čeka vas čudesna bajka o odrastanju. Nakon toga, suočićete se sa realnošću. U sukobu bajkovitog i realnog, autor preuzima ulogu aktera i bez presedana nudi sebe – bez žaljenja, sasvim suočen sa posledicama takve razmene. Želim mu uspeha u njegovom stvaralačkom pohodu. Njegovom delu želim vas – poštovane čitaoce.

Angelina Petrović

(za komletnu recenziju kliknite OVDJE)

Prethodni članakStrah
Naredni članakOd ljubavi ka ljubavi
Angelina Petrović rođena je 24. 01. 1966. u Dovlićima (Istočno Sarajevo). Završila je Višu železničku školu u Beogradu, potom studije na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i stekla diplomu o visokom obrazovanju i stručnom nazivu diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta. Radila kao profesor fizike u gimnaziji u Obrenovcu. Nekoliko godina predavala je u srpskoj školi u Bernu, u Švajcarskoj, gde je objavljivala kratke priče i pesme u časopisima za dijasporu. Godine 2011. objavila prvi roman pod naslovom "Psiha" koji je nagrađen književnom nagradom Pegaz. Iste godine objavljena je kratka priča "Stepenik" u Antologiji "Pegaz pečat vremena". Član je Udruženja književnika Srbije i nosilac nacionalnog priznanja Zlatna značka za 2014. godinu koje se dodeljuje za doprinos u oblasti stvaralaštva i kulture. IK "Arte" dodeljuje joj priznanje Književnica 2014. godine, a novele "Koža" proglašava knjigom godine. Roman "Sveštenik" našao se u prvih trideset romana nominovanih za Ninovu nagradu. Inspiraciju i nadahnuće pronalazi u delima Dostojevskog, Tolstoja, Remarka, Getea, Šilera, dok su joj uzori iz srpske književnosti Ivo Andrić, Desanka Maksimović i Miloš Crnjanski. Do sada je iz štampe izašlo šest romana i jedna zbirka novela. Izdavačko-producentska kuća "Cepelin" objavila je nova izdanja "Psihe"( treće izdanje), "Čistača" ( četvrto izdanje) i "Sveštenika" ( drugo izdanje), a planu je izdavanje i ostalih djela autorke. Izdavačka kuća "Novum" sa sedištem u Nemačkoj objavila je 2012 godine roman "Čistač", a u pripremi je objavljivanje i ostalih romana u "Novumu" u Nemačkoj.